5 februarie 2022

Infectie urinara - Conflict de marcare teritoriu (real sau imaginar)


    Despre infectie urinara (cistita) am mai scris aici si aici. De data aceasta va voi povesti in detaliu despre prima mea experienta cu infectiile urinare recurente. Am suferit luna de luna timp de doi ani fara sa stiu de ce si cum am scapat de ea. Mi-am explicat situatia ani mai tarziu cand am intrat in contact cu medicina germana. Infectiile urinare au fost cosmarul studentiei mele.

    La scurt timp dupa ce m-am mutat la 150 km de casa pentru a urma facultatea am cunoscut un baiat, primul meu prieten adevarat, dupa ani de zile in care parintii nu mi-au permis decat sa stau in casa si sa invat. Mutarea de acasa si noul prieten au fost pentru ei un soc. S-au speriat foarte tare si au inceput cu insistente sa mai cunosc si alti baieti, sa mai incerc si alte relatii. Am refuzat. Atunci cand gasesti un om bun, nu ii dai cu piciorul doar pentru ca parintii, care nu il cunosc, considera ca la 19 ani nu esti inca apta de a decide daca un om este potrivit pentru tine sau nu. 

    In paralel cu insistentele lor (transformate acum in amenintari, certuri si scandaluri aproape zilnice, atat prin telefon cat si fata in fata cand imi faceam curaj sa merg acasa pt ca aveam nevoie de bani sau sa imi spal rufele) au inceput episoadele de infectie urinara. 2 ani urati din viata mea. 

    Boala se manifesta cu usturimi crunte la urinare si nevoia de a urina non-stop. Mergeam cu groaza la wc-ul din camin, aflat in capatul holului, din 10 in 10 minute ca sa fac 2 picaturi. Evitam sa beau lichide tocmai de frica acelor usturimi.

    Initial am mers la medicul din campus si am primit in urma unei discutii sumare diagnosticul de cistita, plus o reteta scrisa in viteza. Am luat-o si am fost ok in cateva zile. La 2 saptamani usturimile au reparut. A inceput lungul sir de uroculturi si antibiograme. Doua cuvinte care imi dadeau fiori - urocultura si antibiograma. Macar o data pe luna ma trezeam din somn cu dorinta de a urina, mergeam la baie si observam ca usturimile au reaparut. Ma treceau fiori reci pt ca stiam ca a doua zi trebuie sa merg iarasi la urocultura si apoi sa cer antibiograma ca sa vad de data asta ce bacterie am si ce antibiotic sa mai iau.

    La inceput a fost klebsiella, apoi escherichia coli. Iar si iar. Antibiotic, rezolvat situatia, la 2-3 saptamani iar si iar. Urocultura, antibiograma, antibiotic...

    La un moment dat, dupa cateva luni mi-a dat prin cap sa caut solutii naturale. Incepusera farmacistii sa imi recomande si medicamente pt intarirea ficatului dupa atatea antibiotice. Am descoperit merisorul. Cumparam un medicament scump, Urinal, niste pastile rosii. Scump, dar parea ca ma ajuta. Ajunsesem de nu imi lipsea din geanta. Cand aparea usturimea, Urinal si scapam o perioada. Apoi am descoperit tinctura de merisor. Mai ieftina si la fel de eficienta. Nu plecam fara ea de acasa pt ca nu stiam cand ma apuca iar. Imi era groaza de aceste episoade. Nu dormeam noptile uneori de ursturime. Stateam cate o ora sub dus pentru ca acolo puteam sa urinez in liniste cele cateva picaturi si imi era mai bine.

    Medicii au dat vina la inceput pe faptul ca am stat pe ceva rece. Am inceput sa evit sa stau jos, inclusiv pe bancile din parc. Stateam doar daca aveam o haina mai lunga. Apoi pe WC-urile din caminul studentesc, apoi pe dusuri. Poate de acolo am luat vreo bacterie, poate nu sunt bine spalate. Insistau ca femeile sunt mai predispuse din cauza anatomiei. Ma saturasem si de medici, si de explicatii, si de analize...si de toate.

    Dupa vreo doi ani am inceput sa iau spirulina si dupa vreo 2 cure, totul s-a oprit. Eram in al noualea cer. Am recomandat spirulina la toata lumea...acum stiu explicatia si v-o spun si voua. Nu era spirulina ci situatia mea familiala...dupa doi ani in care parintii mei mi-au facut viata un chin cu insistentele de a renunta la prietenul meu, dupa injuraturi, certuri, au fost de acord intr-un final sa il cunoasca. Da, nici macar nu il cunosteau, dar erau convinsi ca nu e bun pt mine pentru ca nu este student si pentru ca nu avea avere. In cazul in care erati curiosi, a facut saracul si facultate sa scape de gura lor, avem si avere...si avem si 20 de ani impreuna deja :)

    Dupa ce ai mei au fost de acord sa il cunoasca, l-au acceptat si au incetat scandalurile, imediat s-au oprit si infectiile mele urinare. Si nu am mai avut probleme de atunci.

    Acum explicatia - in natura animalele isi marcheaza teritoriul prin urinare, fie el unul nou, fie unul vechi pe care doresc sa isi arate autoritatea si suprematia. Oamenii, desi fiinte cu alt nivel de constiinta, la nivel biologic actioneaza identic. Infectiile urinare sau cistita, pentru ca in general e cam acelasi lucru, arata dorinta de a ne marca teritoriul. Fie el un teritoriu nou, fie unul in care simtim ca ne este stirbita autoritatea. Insistentele si scandalurile parintilor meu erau pentru mine o incalcare a teritoriului meu, a deciziilor luate de mine, a autoritatii mele si aparitia periodica a simptomelor aratau faptul ca acel conflict inca era activ.

    Ce sa faceti voi daca aveti infectie urinara:

1. Beti cat mai multe lichide, nu ca mine. Eu evitam lichidele pt ca me temeam sa urinez. Beti ceaiuri - coada calului, matase de porumb, cozi de cirese. Beti tinctura de merisor. Ajuta mult la usturime. In paralel puteti sa va asigurati ca aveti suficiente minerale si vitamine (pt ca lichidele multe mai elimina din acestea). Mancati sanatos si bogat.

2. In paralel analizati sursele conflictului vostru. Ce va incalca teritoriul la modul real sau imaginar. La modul real este posibil sa fie cineva nou la voi in casa (poate mama sau soacra s-au mutat cu voi si fac cam prea multa ordine in regulile voastre, ceea ce nu va place, poate locuiti cu parintii si mama cotrobaie prea des prin camera voastra, poate aveti colegi noi la munca si acestia nu va respecta sau va iau din atributii, poate un vecin a intrat pe terenul vostru, va dau cateva exemple de incalcare a teritoriului, voi stiti ce se aplica la voi). La modul imaginar este posibil ca cineva sa va incalce autoritatea, poate sotul nu va ia in seama deciziile, poate altii va impun cu forta parerea lor (cazul meu cu parintii care insistau sa ma despart de prieten). 

3. Dupa ce identificati cauza, rezolvati-o. Indepartati intrusii din teritoriul vostru si simptomele vor disparea la scurt timp.

Si inca un ultim detaliu, apropo de bacteriile gasite la mine in antibiograma. Asa cum pompierii nu sunt cei care au pornit un incendiu ci ei sunt acolo sa il stinga, asa explica si NMG faptul ca nu bacteriile au declansat o boala ci ele sunt acolo pentru a echilibra tesutul. Nu E.coli mi-a provocat infectia ci ea era acolo pentru ca este mediul ei normal de trai si dezechilibrul provocat de conflictul meu o atragea acolo in numar mai mare sau o ajuta sa se inmulteasca.

Ah...de ce sunt femeile mai predispuse? Nu din cauza anatomiei ci din cauza felului lor de a fi. Sunt mai usor afectate decat barbatii de incalcarea teritoriului, de scandaluri, de certuri, de vorbe urate, de persoane autoritare care se impun cu forta...si deci fac mai usor conflict de incalcare de teritoriu.

Si legat de fazele conflictului - in faza activa nu doare si nu ustura. Tesutul se subtiaza pentru a permite unei cantitati cat mai mari de urina sa treaca pentru a marca eficient teritoriul. In faza de vindecare cand tesutul este refacut, atunci apare durerea. Deci eu treceam intai prin conflict, apoi vindecare, apoi iar conflict cand vorbeam cu ai mei, apoi iar vindecare cand plecam de acasa. Si tot asa....

Sanatate multa tuturor. Sper ca acum situatia este clara apropo de infectiile urinare sau cistita.

Geo