8 mai 2025

Durere genunchi - conflict de devalorizare


Un unchi de-al nostru in varsta de 78 de ani se plangea zilele trecute de o durere puternica la genunchi. La rugamintea mamei (care din fericire este extrem de receptiva la explicatiile mele legate de medicina germana) am discutat la telefon cu acesta si i-am explicat situatia. Cunosc din fericire si contextul familial si mi-a fost usor sa inteleg ce se intampla. 

Concret - persoana locuieste la peste 3 ore distanta de condus de casa parinteasca, casa care acum ii apartine. La insistentele sotiei si datorita faptului ca drumul de 3 ore a devenit foarte dificil s-a decis in familie sa se vanda acea casa plina de amintiri si unde ruda noastra a petrecut multe week-end-uri de-a lungul ultimilor 20 de ani. Rezultatul - conflict de devalorizare "nu mai pot conduce, nu mai sunt in stare sa conduc, corpul, genunchiul mai precis cu care apas pedalele nu ma mai ajuta, nu mai este bun de nimic". Are sens?

Ce sunt conflictele de devalorizare intai de toate? Sunt acele situatii in care ne simtim nesiguri pe o anumita parte a corpului nostru si nu avem incredere ca vom reusi sa realizam o anumita activitate cu ajutorul acesteia. Conflictele de devalorizare afecteaza muschii, oasele si articulatiile, adica toate acele elemente care ne mentin in miscare. Oare batranii de ce fac osteoporoza? Ce credeti? Pentru ca nu isi mai simt picioarele in primul rand capabile sa ii duca unde isi doresc. Sau nu mai pot alerga. Sau nu mai pot face activitatile pe care le faceau de obicei. Tinerii atleti fac adesea asemenea conflicte in urma unor competitii ratate - cu dureri de genunchi, brate sau picioare. 

Ce se intampla in corpul nostru cand suferim un conflict de devalorizare?

Pasul 1 - incercand sa desfasuram o anumita activitate realizam ca nu putem sau credem ca nu putem si asta ne consuma foarte mult.

Pasul 2 - dupa ce am suferit conflictul, corpul intra in faza activa de imbunatatire a tesutului/organului/membrului avut in vedere eliminand celulele pe care le considera slabe/incapabile sa realizeze activitatea. Concret - distruge o parte din tesut pentru a-l reconstrui ulterior mai puternic. In aceasta etapa nu simtim durere. Pot fi afectate orice grupe de muschi, oase sau articulatii. Inclusiv uterul poate manifesta prolaps atunci cand femeia considera ca nu mai este in stare sa duca o sarcina la bun sfarsit. Si uterul este alcatuit din muschi, nu?

Pasul 3 - corpul reconstruieste tesutul cu celule noi mult mai puternice. In aceasta etapa apare durerea pentru ca se testeaza terminatiile nervoase. Durerea poate fi perceputa ca un conflict nou de devalorizare ceea ce duce la o noua faza activa de conflict si o noua reconstructie. Un cerc vicios in care pot ajuta solutiile de reducere a durerii, creme de exemplu cu ingrediente cat mai naturale posibil.

Si unchiul meu? Sa revenim la el...

Prioritatea mea numarul 1 in discutie a fost sa ii explic ca este in faza de vindecare, ca greul a trecut si ca durerea este normala in aceasta etapa. Totul ca se nu se sperie si sa dezvolte noi conflicte poate mai grave. Apoi i-am explicat ca poate utiliza creme pentru durere daca il ajuta, cat mai naturale posibil tocmai pentru a nu declansa noi conflicte. Apoi, sa discute ajuta din nou la rezolvarea mai rapida - impartasind problemele de acest gen si stiind ca totul este bine si ca avem un sprijin face ca totul sa treaca mai repede. Conflictele sunt mult mai puternice atunci cand le suportam in solitudine. Si in final - i-am spus ca tot ce are de facut este sa astepte. In general faza de reconstructie/echilibrare dureaza cat faza activa de conflict cu exceptia situatiilor in care conflictul a fost foarte puternic sau atunci cand apar recidive (care se pot evita prin constientizarea situatiei).

Multa sanatate tuturor si sper ca aveti acum o viziune mai clara asupra acestui tip de conflict.

Geo

Alte articole legate de devalorizare:

https://geo-nmg.blogspot.com/2025/01/gat-intepenit-si-durere-de-masea.html

https://geo-nmg.blogspot.com/2017/02/durere-puternica-biceps-mana-dreapta.html

https://geo-nmg.blogspot.com/2025/04/durere-de-cap-amigdala-stanga-umflata.html

https://geo-nmg.blogspot.com/2023/02/jumatate-de-fata-umflata-timp-de-2-zile.html

https://geo-nmg.blogspot.com/2018/09/prolaps-uterin.html

https://geo-nmg.blogspot.com/2024/01/junghi-omoplatul-drept-nu-ma-pot-baza.html

https://geo-nmg.blogspot.com/2017/02/febra-muci-durere-picioare-copil-mic.html