24 martie 2025

Diaree verde si voma - conflict furie teritoriala


 Acum vreo doua saptamani am vazut pe internet doi catei mici pentru adoptie. Cineva ii gasise in oras abandonati si ii dusese la padoc pentru ca nu stia unde altundeva sa ii lase. Ca sa le dea insa o sansa in plus, ii pusese si pe un grup mare din orasul nostru pe Facebook. Cum noua ne-ar mai fi prins bine vreo doi caini de paza aici, am decis sa ii adopt. Persoana in cauza a fost deschisa sa ne ajute si sa ni-i aduca aici la tara unde locuim pentru ca a-i aduce cu autobuzul era complicat.

Bun, toate bune si frumoase. A doua zi insa nu a reusit din cauza programului la serviciu. A venit a treia zi, dupa ce cateii statusera deja la padoc doua zile pline, primisera un vaccin si fusesera microcipati. Miroseau urat a pipi, probabil statusera la gramada cu alti catei de varsta lor iar persoana si-a cerut scuze ca aratau asa - cand ii lasase la padoc erau mai curati. 

La noi cateii sunt complet liberi pentru ca aici vin animale salbatice si avem nevoie de ei sa patruleze peste tot. Nu le punem nici macar zgarda si alegerea de a ramane la noi le apartine in totalitate. Nu ii foartam in nici un fel. Adaptarea a fost usoara, prima zi ceilalti patru ai nostri au fost mai gelosi si teritoriali, dar dupa prima noapte deja se jucau impreuna de parca s-ar fi cunoscut de mult.

Dupa primele doua zile, unul dintre cei mici adoptati a inceput sa faca diaree de culoare verde (verde ca iarba, o culoare intensa) si sa vomite orice ii dadeam sa manance. Diaree verde apare si de la consumul de multa verdeata, dar acum nu era cazul. Le dadusem sa manance tacamuri de carne si granule pentru catei. Avea insa pofta de mancare si era interesat si de cutia cu apa. Nu statea apatic ci se juca in continuare cu ceilalti. Nu m-am speriat si am cautat sa inteleg cauza starii lui. Situatia a durat cam o zi. Din a doua zi deja era mai bine, scaunul era tot verde, dar mai spre maro, nu mai voma iar dupa 3 zile deja se comporta normal. Celalalt nu a avut absolut nimic, ceea ce inseamna ca doar primul a suferit anumite conflicte pe durata sederii la padoc.

Si iata explicatia (valabila si la oameni, dar si la animale pentru ca toti functionam dupa principii biologice similare):

- toate simptomele sunt asociate cu tractul digestiv - scaunul moale, scaunul verde, voma;

- toate sectiunile tractului digestiv sunt afectate de conflicte de furie de diverse intensitati si categorii;

- diareea si voma sunt asociate conflictului de imbucatura toxica. Adica am primit ceva ce nu mi-a priit iar corpul cauta sa elimine acea imbucatura toxica cat mai curand. Prin "imbucatura toxica" se poate intelege si un aliment, dar si ceva imaginar precum o suparare;

- diaree verde confirma imbucatura toxica si totodata prezenta bilei in scaun si alimentele nedigerate scoase afara urgent de catre sistemul digestiv sugereaza un conflict puternic de furie teritoriala. Adica ceva sau cineva a intrat in teritoriul meu si asta m-a suparat foarte mult. Sau mi-a fost luat ceva ce imi apartinea (teritoriul meu iarasi).

Si acum revenind la catelul meu - doua zile in padoc, proceduri medicale brutale, microcipare, alti catei la gramada in aceeasi cusca...nu ma suprinde reactia lui. Furie si incalcarea evidenta si grava a teritoriului personal.

Si de ce au aparut simptomele dupa ce a ajuns la noi? Pentru ca majoritatea bolilor, cu mici exceptii (otita, inflamarea amigdalelor) produc simptome in faza de vindecare. Boala are mai multe faze :

1. cea de conflict activ (atunci cand ceva ne supara si un anumit tesut se dezechilibreaza (formeaza celule in plus, pierde celule) - de fiecare acelasi la acelasi tip de suparare). In aceasta faza de regula nu avem simptome.

2. cea de rezolvare a conflictului (cand nu ne mai supara ceea ce ne supara anterior, fie a fost indepartata cauza problemei, fie nu ne mai deranjeaza pentru ca am vorbit cu alte persoane si ne-am linistit),

3. cea de vindecare (cand tesutul afectat se echilibreaza, cu simptome si durere de cele mai multe ori).

Deci...nu va speriati daca aveti voma, scaun moale, nici macar atunci cand este de culoare verde. Sunteti in faza de vindecare. Hidratati-va, mancati bine, odihniti-va si va fi bine. Cainelul meu i-am dat mancare de calitate inclusiv un pic de orez fiert cu zeama de ciorba in plus fata de ceilalti caini pentru ca pe durata perioadei de refacere din conflictul de furie teritoriala exista tendinta uneori (daca conflictul a fost puternic) sa scada glicemia mai mult decat normal. Orezul i-a oferit si glucide, dar l-a ajutat si la scaunul moale prin faptul ca usuca.

Va pup si aveti grija de voi,

Geo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu