24 martie 2025

Durere cap, masele, amigdala dreapta umflata - Animalele din curte ma sufoca


 Dupa cum spuneam in articolul anterior, acum doua saptamani am adoptat doi catei mici de doua luni pe langa cei patru pe care ii aveam deja in curte. Foarte simpatici si jucausi, dar complet needucati, obraznici, iresponsabili, plini de energie...asa cum sunt cateii atat de mici de obicei. Sareau pe mine, nu stiau nici macar sa se dea la o parte din calea mea atunci cand ieseam din casa cu galeti in mana sau lighene, ma murdareau de noroi, refuzau sa stea in cusca si stateau plini de apa si scheunau langa usa. Vazandu-i pe cei mici mereu pe mine si cei mari, gelosi si teritoriali au inceput sa ii imite. M-am ales astfel cu cinci caini mereu in calea mea, tragand de mine, urcandu-se pe mine, lingandu-ma pe maini, pe picioare, pe pantaloni, sarind cu noroi pe hainele mele, rasturnand mereu vasele cu apa si mancare, certandu-se pentru locurile de dormit - am ajuns cu o multime de colibe goale in curte si majoritatae cainilor inghesuiti langa usa sau certandu-se pentru locurile de sub o capita de fan de langa casa. Iar cateaua cea mai mare disparea de acasa cateva ore in fiecare zi si se comporta ca o printesa pentru ca nu mai primea atentie. AAAAAAAAAAA!!!!! (aici eu tip de nervi :)

Si pe langa toate acestea, doua dintre catelusele mijlocii erau proaspat sterilizate de cateva zile, o grija in plus sa le monitorizez sa nu se loveasca, cei mici urcandu-se pe burtile lor, tavalindu-se cu totii laolalta in noroi si in ploaie CA LA BALAMUC.

Nu mai spun ca pe langa tot acest haos mai avem si 8 pisici, niciodata satule oricat le dai se mancare si dintre care vreo 4-5 ma urmaresc continuu, ore intregi prin curte. Un alai veritabil dupa mine oriunde as merge. Nici la WC nu aveam liniste, toti incercau sa intre peste maine, mai rau decat atunci cand copilul era mic si urla dincolo de usa de la baie sa ies afara la el.

Mai adaug la toate acestea si un card de rate pe care le-am tinut inchise cateva zile ca sa nu le alerge cateii mici, ca sa nu plece de nebune prin ploaie pentru ca le cam place sa hoinareasca si care macaneau disperate ore intregi la poarta tarcului sa le las afara... mai adaugati vreo 2 zile de frig si ploaie, foc in soba, lemne, apa inghetata dimineata la animale...mai vreti? Da...si nici nu ma induram sa ii lovesc pe cei mici si sa ii alung ca sa fac un pic de ordine. Nici macar cu o varguta...

Ma simteam obosita, sufocata, cu sotul plecat 3 zile de acasa si cu toata satra dupa mine de nu puteam face un pas fara cate un "puradel" agatat de poalele mele...rezultatul: amigdala dreapta umflata de abia puteam inghiti vreo 4 zile, durere de cap puternica vreo 3 zile pe partea dreapta si durere generalizata de masele tot pe partea dreapta. 

Dupa ce a revenit sotul acasa, toate au inceput sa treaca putin cate putin. Si iata explicatia:

Amigdala dreapta inflamata - conflictul: "vreau sa primesc o imbucatura/ceva/o veste/o rezolvare...ceva ce nu mai vine". Asteptam sa vina sotul acasa si sa mai preia si el din responsabilitati. Daca era stanga, era o imbucatura nedorita/veste/situatie. Se pare ca am reactionat cu dreapta, desi altcineva le-ar fi putut avea pe ambele umflate - adica si ceva ce ma deranjeaza, si ceva ce imi doresc si nu mai vine. La mine a fost doar dreapta. Suntem diferiti si fiecare reactioneaza altfel. Probabil ca fiind atat de simpatici toti, nu ma induram sa ma supar pe ei, dar voiam o pauza.

Durere de cap - conflict: "ma simt atacata". No comment aici...e clar zic eu. Pe dreapta probabil pentru ca asta era de regula directia in care ieseam din casa - o luam spre stanga in curte iar toata satra ma ataca din dreapta - usa si siguranta casei ramaneau in stanga :)

Durere de masele - conflict activ de muscatura. Dintii sunt si ei parte a tractului digestiv si cand ne dor este tot de la un conflict de furie. Ma enervau atat de tare incat voiam sa ii musc pe toti (da, si noi oamenii avem acest impuls ca si animalele, doar ca noi ni-l reprimam si de asta avem atatea carii pentru ca de la furie smaltul se distruge - animalele musca, scapa de furie si nu au atatea carii ca noi).

De ce pe partea dreapta? Pentru ca sunt dreptace si animalele le vedeam ca pe niste parteneri, nu ca pe copiii mei. Am explicat ideea de lateralitate din medicina germana aici - de ce suntem afectati doar pe o parte din corp. 

Dupa ce a venit sotul acasa, in doua zile nu mai aveam nimic.

Deci? Controlati-va furia si nu lasati pe nimeni sa va supere, altfel veti avea probleme cu dintii, durere de cap sau amigdale umflate. 

Ce alte simptome mai puteam avea in situatia data? Din fericire nu a fost cazul...

Febra - "ma simt intr-o situatie grea din care nu stiu cum sa ies, sa scap"

Arsuri gastrice - "ma enerveaza de mor tot ce mi se intampla, imi vine sa urlu de nervi" - dispar IMEDIAT ce va calmati

Diaree, voma - "am primit o imbucatura/sotuatie nedorita si trebuie sa o scot afara mai repede"

Hemoroizi - "am o suparare de tot rahatul"

Multa sanatate tuturor,

Geo

Diaree verde si voma - conflict furie teritoriala


 Acum vreo doua saptamani am vazut pe internet doi catei mici pentru adoptie. Cineva ii gasise in oras abandonati si ii dusese la padoc pentru ca nu stia unde altundeva sa ii lase. Ca sa le dea insa o sansa in plus, ii pusese si pe un grup mare din orasul nostru pe Facebook. Cum noua ne-ar mai fi prins bine vreo doi caini de paza aici, am decis sa ii adopt. Persoana in cauza a fost deschisa sa ne ajute si sa ni-i aduca aici la tara unde locuim pentru ca a-i aduce cu autobuzul era complicat.

Bun, toate bune si frumoase. A doua zi insa nu a reusit din cauza programului la serviciu. A venit a treia zi, dupa ce cateii statusera deja la padoc doua zile pline, primisera un vaccin si fusesera microcipati. Miroseau urat a pipi, probabil statusera la gramada cu alti catei de varsta lor iar persoana si-a cerut scuze ca aratau asa - cand ii lasase la padoc erau mai curati. 

La noi cateii sunt complet liberi pentru ca aici vin animale salbatice si avem nevoie de ei sa patruleze peste tot. Nu le punem nici macar zgarda si alegerea de a ramane la noi le apartine in totalitate. Nu ii foartam in nici un fel. Adaptarea a fost usoara, prima zi ceilalti patru ai nostri au fost mai gelosi si teritoriali, dar dupa prima noapte deja se jucau impreuna de parca s-ar fi cunoscut de mult.

Dupa primele doua zile, unul dintre cei mici adoptati a inceput sa faca diaree de culoare verde (verde ca iarba, o culoare intensa) si sa vomite orice ii dadeam sa manance. Diaree verde apare si de la consumul de multa verdeata, dar acum nu era cazul. Le dadusem sa manance tacamuri de carne si granule pentru catei. Avea insa pofta de mancare si era interesat si de cutia cu apa. Nu statea apatic ci se juca in continuare cu ceilalti. Nu m-am speriat si am cautat sa inteleg cauza starii lui. Situatia a durat cam o zi. Din a doua zi deja era mai bine, scaunul era tot verde, dar mai spre maro, nu mai voma iar dupa 3 zile deja se comporta normal. Celalalt nu a avut absolut nimic, ceea ce inseamna ca doar primul a suferit anumite conflicte pe durata sederii la padoc.

Si iata explicatia (valabila si la oameni, dar si la animale pentru ca toti functionam dupa principii biologice similare):

- toate simptomele sunt asociate cu tractul digestiv - scaunul moale, scaunul verde, voma;

- toate sectiunile tractului digestiv sunt afectate de conflicte de furie de diverse intensitati si categorii;

- diareea si voma sunt asociate conflictului de imbucatura toxica. Adica am primit ceva ce nu mi-a priit iar corpul cauta sa elimine acea imbucatura toxica cat mai curand. Prin "imbucatura toxica" se poate intelege si un aliment, dar si ceva imaginar precum o suparare;

- diaree verde confirma imbucatura toxica si totodata prezenta bilei in scaun si alimentele nedigerate scoase afara urgent de catre sistemul digestiv sugereaza un conflict puternic de furie teritoriala. Adica ceva sau cineva a intrat in teritoriul meu si asta m-a suparat foarte mult. Sau mi-a fost luat ceva ce imi apartinea (teritoriul meu iarasi).

Si acum revenind la catelul meu - doua zile in padoc, proceduri medicale brutale, microcipare, alti catei la gramada in aceeasi cusca...nu ma suprinde reactia lui. Furie si incalcarea evidenta si grava a teritoriului personal.

Si de ce au aparut simptomele dupa ce a ajuns la noi? Pentru ca majoritatea bolilor, cu mici exceptii (otita, inflamarea amigdalelor) produc simptome in faza de vindecare. Boala are mai multe faze :

1. cea de conflict activ (atunci cand ceva ne supara si un anumit tesut se dezechilibreaza (formeaza celule in plus, pierde celule) - de fiecare acelasi la acelasi tip de suparare). In aceasta faza de regula nu avem simptome.

2. cea de rezolvare a conflictului (cand nu ne mai supara ceea ce ne supara anterior, fie a fost indepartata cauza problemei, fie nu ne mai deranjeaza pentru ca am vorbit cu alte persoane si ne-am linistit),

3. cea de vindecare (cand tesutul afectat se echilibreaza, cu simptome si durere de cele mai multe ori).

Deci...nu va speriati daca aveti voma, scaun moale, nici macar atunci cand este de culoare verde. Sunteti in faza de vindecare. Hidratati-va, mancati bine, odihniti-va si va fi bine. Cainelul meu i-am dat mancare de calitate inclusiv un pic de orez fiert cu zeama de ciorba in plus fata de ceilalti caini pentru ca pe durata perioadei de refacere din conflictul de furie teritoriala exista tendinta uneori (daca conflictul a fost puternic) sa scada glicemia mai mult decat normal. Orezul i-a oferit si glucide, dar l-a ajutat si la scaunul moale prin faptul ca usuca.

Va pup si aveti grija de voi,

Geo